Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.

Ik denk dat iedereen het weleens ervaren heeft. Je geeft iets aan een persoon waar je van houdt. Een bos bloemen, een kaart, een boekenbon. Wat dan ook. En het blije gezicht, de dankbaarheid van de ander maakt je blij. Gelukkig zelfs. Jij raakt iets kwijt, maar krijgt er geluk voor terug. Geluk kan je niet kopen, maar wel terugkrijgen als je iets voor iemand gekocht hebt. Soms is het iets lastiger. Als je iemand iets geeft – weggeeft – wat je zelf dierbaar is.  Dan is het moeilijker om te geven. En als het je tóch lukt doet het ook een beetje pijn. Je mist dat voorwerp waar je ook zelf aan gehecht was. Het is moeilijker iets te geven waar je een band mee hebt. Maar als je dan blijdschap terugkrijgt… Ik gaf eens iemand zoiets en hij moest er van huilen. Zo blij was hij met zijn nieuw verkregen bezit. Dat vergoedt veel, alles eigenlijk. Uiteindelijk ben ik er gelukkiger van geworden dan wanneer ik het voor mezelf had gehouden.

Maar het is me ook wel gebeurd dat ik iemand iets wílde geven en de ander wilde het niet ontvangen: ”Dat is te gek, dat wil ik niet aannemen. Dat had je niet moeten doen”. Als het dan om een bos bloemen of zoiets gaat lukt het na enig aandringen nog wel. Maar wat als je iemand je hulp aanbiedt. Een luisterend oor. Of een stofzuiger door het huis. Of op de kinderen passen als zij het zelf even niet meer kan. Wat heerlijk als dat wordt geaccepteerd. Maar als het jou overkomt vind je het dikwijls “te overdreven”.  Dat kan ik niet aannemen. En je werkt harder, geeft nóg meer van je niet aanwezige energie om het zélf te doen.  Ik geef liever dan ik ontvang, zeg je dan.

Heb je weleens bedacht dat als jij ontvangt je iemand anders de gelegenheid gééft om jou een plezier te doen. Jij kan geven door te ontvangen. Je geeft de ander het geluk om te mogen geven. En geven maakt gelukkiger dan ontvangen. Je maakt de ander gelukkig door zijn of haar hulp te ontvangen.  Juist die prachtige wisselwerking maakt dit woord zo bijzonder. Want als jij weer iets hebt ontvangen kan je tot rust komen. Aansterken. Op adem komen. En zo weer iets doorgeven. Waar jij dan weer gelukkig van wordt. En de ander ook. En zo ben je een stukje in een eindeloze cirkel van geven en ontvangen.  Niet geven en nemen. Maar geven en doorgeven en ontvangen en geven. Begin er eens aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tags: No tags

Geef een reactie